Filters
Ara

A’dan Z’ye Düdüklü Tencereler

Düdüklü tencereler kazandırdıkları zaman açısından mutfağınıza eklemek için harika bir ekipman. Düdüklü tencere nedir, nasıl kullanılır, alırken nelere dikkat etmeliyiz gibi sorularınız için size A’dan Z’ye düdüklü tencereleri anlatalım.

Düdüklü Tencere Nedir ve Nasıl Çalışır?

Düdüklü tencere 1600’lü yılların sonlarına doğru, Fransa’da Henry Papin isimli bir fizikçi tarafından icad edilmiştir ancak düdüklü tencerelerin günümüzdeki gibi güvenli hale gelmesi için teknolojinin biraz gelişmesi gerekmiştir. 1900’lü yılların başında ise günümüzdekine oldukça benzeyen güvenli düdüklü tencereler kullanılmaya başlanmıştır. Düdüklü tencerelerin çok kolay bir çalışma prensibi var; buhar basıncı. Buhar tencereden çıkamadığı için içeride yüksek basınç oluşturur, basınç artınca suyun kaynama noktası artar ve daha sıcak olur, ekstra ısı ve buhar yemeğin daha hızlı pişmesini sağlar.

Düdüklü Tencere Kullanmanın Avantajları Neler?

Düdüklü tencereler hızlı yemek pişirmek ve size zaman kazandırmakla kalmıyor, başka birçok avantaj sağlıyorlar.

Düdüklü tencerelerde yemek yaparken su buharlaşıp tencereden kaçamaz, dolayısıyla besinlerin içinde kalmaya zorlanır. Böylece daha yumuşak daha sulu yiyecekler pişirirsiniz. Özellikle haşlama et gibi etin uzunca pişirildiği yemeklerde etin çok daha hızlı bir şekilde yumuşacık olmasını sağlar

Düdüklü tencere kullanmaya yeni başlayacaklara bir iyi haberimiz daha var. Düdüklü tencerelerde buhar tencereden çıkmadığı için tencere sıvısız kalmıyor. Pişirdiğinizi yakmanız normal bir tencereye göre çok çok daha zor.

Son bir avantaj olarak yemek kokularının eve dağılmasını engellemesine de değinelim. Hava geçirmez bir şekilde kapatılan tencereden kokular kaçamaz. Evlerinin yemek kokmasını sevmeyenler ya da kokuya karşı hassasiyeti bulunanlar için önemli bir avantaj olabiliyor.

Birçok avantajına rağmen düdüklü tencereler mutfaklarımızın biraz daha tecrübe ve bilgi gerektiren ekipmanlarından. Bu yüzden düdüklü tencereler nasıl kullanılır ve püf noktaları nelerdir, bunlardan bahsedelim

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

  1. Düdüklü tencereyi doldurmak

Düdüklü tencereye besinleri koyarak işe başlayın ama düdüklü tencereyi ağzına kadar doldurmayın. Ağzına kadar dolu bir tencerede buhar ve dolayısıyla basınç oluşması mümkün olmadığından düdüklü tencere kullanmanızın bir anlamı kalmayacağı gibi eski tip tencereler için tehlikeli bir ortam oluşturabilirsiniz. Tencerenin üçte birini boş bırakmaya ya da var ise tencerenin içindeki maksimum çizgisini aşmamaya özen gösterin.

  1. Düdüğünüzü doğru pozisyona getirin 

Eski tip düdüklü tencerelerde, tencerenin kapağını kapattıktan sonra düdüğü el ile dik hale getirmeniz gerekir. Serenk’in Definition düdüklü tenceresi gibi yeni model tencerelerde bu işlem otomatik yapılır. Hatalara imkan vermemek için yeni tip tencerelerin kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Yine yemeğiniz piştikten sonra el ile ayarladığınız eski tip bir tencere kullanıyorsanız, düdüğü çaldıktan bir dakika sonra indirin. Bir dakika beklemeden düdüğü indirirseniz güvensiz bir ortam oluşturursunuz. Yeni model, emniyet kilidi olan düdüklü tencerelerde bu risk yoktur ve güvenlidirler.

  1. Yemeği ocaktan hemen almayın ve kapağını açmayın

Düdüklü tencere kullanmanın püf noktalarından biri: Ocağı söndürür söndürmez yemeğinizi ocaktan almayın. Tencerenin içindeki basınç yüksek olduğu için normalden daha sıcak olacaktır ve pişme işlemi devam edecektir. Düdükten hava çıkışı durduğunda kapağını açabilirsiniz.

Ocaktan aldığınız yemeğin kapağını açmadan önce bir kaç dakika beklerseniz, tencerenin kapağı daha kolay açılacaktır.

  1. Tencerenin hava çıkışını temizleyin

Hava çıkışının tıkanmaması için her kullanımdan sonra hava çıkışını el ile temizliğine özen gösterin. Genellikle yeni model tencereler makinede yıkanabilir özellikte oluyor ancak makinede yıkanacaksa bile makineye koymadan önce hava çıkışını el ile temizlemekte fayda var.

  1. Su miktarını ve pişme süresini iyi ayarlayın

Düdüklü tencerede yemek yapmanın biraz daha tecrübe gerektirmesinin bir numaralı sebebi, yemek pişerken kapağını açıp bakamayacak olmanızdır. Düdüklü tencerede yemek yaparken tencerenin içinde mutlaka biraz su olmalıdır. Suyunu iyi ayarlarsanız yemeğin dibinin tutmasına engel olursunuz. Ayrıca süresini ayarlarken, düdüklü tencerede yemeklerin daha hızlı piştiğini unutmayın. Nohut, barbunya gibi bakliyatları ıslatmadan pişirebilir ya da ıslattıysanız süresini kısa tutabilirsiniz.

Bazı Yemeklerin Düdüklü Tencerede Pişme Süreleri

Düdüklü tencerede yemek yaparken, biraz alıp tadına bakamayacağımız için bazı yiyeceklerin pişme sürelerini listeye koyduk. Örneğin;

Islatılmış nohut, kısık ateşte 25 dakika

Islatılmamış nohut, kısık ateşte 35 dakika

Islatılmamış kuru fasulye, orta ateşte 35 dakika

Islatılmış kuru fasulye, orta ateşte 35 dakika

Ezogelin çorbası, kısık ateşte 18-20 dakika

Kemikli parça et, kısık ateşte 45 dakika

Keşkek, kısık ateşte 1 saat

Düdüklü Tencere Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Düdüklü tencere kullanmanın avantajlarından ve nasıl kullanıldığından bahsettik, şimdi sıra düdüklü tencere alacaklar için bir rehbere geldi. Kaliteli bir düdüklü tencere nasıl olur?

  1. Emniyet Mekanizması

En iyi düdüklü tencere güvenli olandır. Hiçbir şey sizin güvenliğinizden daha önemli değil. Eski model düdüklü tencerelerde çok görülen bir sistem değil dolayısıyla yeni ve emniyet kilidi olan bir model almayı düşünebilirsiniz. Basınç oluşmaya başladığında kilitlenen ve basınç boşalmadan kapağı açmanıza izin vermeyen kilit mekanizması ile Serenk’in Definition düdüklü tenceresine göz atabilirsiniz.

  1. Düdüklü Tencerenin Yapısı

En sağlıklı pişirme malzemelerinden olan 18/10 paslanmaz çelik, düdüklü tencereler için en iyi malzeme. Diğer bir seçenek olan alüminyum kimyasal tepkimeler vererek toksik etki yaratmaya çok müsait ayrıca dayanıklılıkları da çok daha düşük. Paslanmaz çelik bir düdüklü tencereyi uzun yıllar güvenle ve sağlıkla kullanabilirsiniz.

Paslanmaz çelik bütün tencerelerde olduğu gibi ısının daha iyi iletilmesini sağlayan kapsül tabanlı bir tencere almaya özen göstermelisiniz. Verimi kayda değer bir şekilde arttıracaktır.

  1. Farklı Modlar

Düdüklü tencerenin içinde oluşacak basıncı ayarlayan farklı pişirme modları, düdüklü tencereler için çok fonksiyonel bir özellik. İçinde pişirebileceğiniz yiyeceklerin çeşitliliğini arttırıyorlar. Kapağında ayar ventili bulunan modelleri tercih edebilirsiniz. Serenk’in Definition düdüklü tenceresinde bulunan 3 ayarlı pişirme ventili ile, pişirdiğiniz gıdanın türüne göre ayarlanır ve en ideal sürede yemeğin pişmesini sağlar. Böylece pişirme, haşlama, buğulama gibi tüm pişirme fonksiyonlarını güvenle yapabilirsiniz.

  1. Kolay Temizleme

Düdüklü tencerenizin makinede yıkanabilir olması büyük bir avantaj. Temizliğin kolay olması sizi yemek yapmak için daha motive tutacaktır. Ayrıca paslanmaz çelik gibi çizilmeye karşı dayanıklı bir malzeme seçerseniz, gerektiği durumlarda bulaşık teli ile temizliği mümkün kılarsınız.

  1. Garanti

En dayanıklı ve en güzel düdüklü tencereyi de seçseniz, birçok satıcı artık tencereler için garanti imkanı sunuyor. En az bir yıl, mümkünse iki yıl garantisi olan bir ürün seçerseniz, hem içiniz daha rahat eder hem de tencerenizin kalitesinin bir göstergesidir uzun garanti süresi.

Umarız ilk defa düdüklü tencere alacaklara da, eski tenceresini değiştireceklere de kapsamlı bir rehber olmuştur. Düdüklü tencereler ile sağlıklı ve daha hızlı bir yemek pişirme deneyimi yaşamanız dileği ile…

Yazan: Suna Yavaş

Kaynakça

Faith Durand, https://www.thekitchn.com/a-primer-on-pressure-cooking-193715
Tim Chin, https://www.seriouseats.com/how-pressure-cookers-work#:~:text=A%20pressure%20cooker%20is%20a,flavor%20more%20efficiently%20from%20foods.
https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/duduklu-tencerede-pisirme-sureleri/
Carl Hanson, https://www.allrecipes.com/article/best-cookbooks-for-meatless-meals/
Umar Shareef, http://www.zelect.in/pressure-cooker/pressure-cooker-buying-guide

 

 

Yorumunu bırak
Blog Arşivi