Filters
Ara

Paslanmaz Çelik Tencere Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çelik tencere ya da tava almayı mı düşünüyorsunuz? Paslanmaz çelik tencereler hakkında bilmeniz gereken temel bilgileri bir araya getirdik. Böylece nelere dikkat etmeniz gerektiğini hangi özellikleri göz önüne alacağınızı biliyor olacaksınız.

Paslanmaz Çelik Nedir?

Çeliğin ilk kullanımları 4000 yıl öncesine, milattan önce 2000’lere kadar uzanıyor ancak modern çeliğe yakın bir üretim ilk defa 17. yüzyılda görülüyor. Günümüzde kullanılan modern çelik ise 1800’lü yılların ortasında üretilebilmiştir. İlk defa Amerika’da William Kelly’nin kullanıldığı düşünülse de patentini ilk defa İngiliz Henry Bessemer almıştır. Daha sonra bazı farklı yöntemlerin icadı ile çelik büyük miktarlarda üretilebilmeye başlamıştır.

Çelik, bir alaşımdır. Daha dayanıklı ve sert hale getirmek için demire küçük oranlarda karbon eklenmesi ile elde edilir. Demirden daha dayanıklı ve esnek olan çelik; paslanabilen bir malzeme olduğu için üretimi sırasında krom eklenerek paslanmaz hale getirilir. Çeliklerde ne kadar krom olduğu, ne için kullanılacağına göre değişir ve ne kadar krom kullanılırsa paslanmazlığı o kadar artar. 

Yemek Yapmak için Kullanılacak Paslanmaz Çelik Nasıl Olur?

Yemek yapmak için kullanılacak, yiyecek ile temas edecek çeliğin paslanmaz kabul edilmesi için ağırlığının en az %16’sı krom olmalıdır. En yaygın ve en güvenli oran ise %18’dir. Yazının ilerisinde dikkat etmeniz gereken özelliklerden bahsederken karşınıza çıkacak 18/10 etiketi bu oran ile ilgilidir.

Tencere ve Tavalarda Paslanmaz Çelik Neden Tercih Edilir?

Tencere ve tava alırken paslanmaz çelik tercih etmenin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerden bazılarını sizin için sıralayalım.

  1. Dayanıklılık

Paslanmaz çelik, günümüzde tencere ve tavalarda kullanılan en dayanıklı malzemelerden biridir. Çizilmeye de çarpmalara da çok dayanıklıdır. Üstelik çizilse bile, teflon ya da bakır gibi bazı diğer malzemelerin yarattığı toksik etkiyi yaratmaz.

  1. Kullanışlılık

Paslanmaz çelik, sağlamlığından ödün vermeden en hafif tencere tava malzemelerinden biridir. Makinede yıkanabilir. Her türlü yemeği pişirmek için kullanılabilir. Paslanmaz çelik bir tencerede karnıyarık da yapabilirsiniz, sote de, haşlama da.

  1. Çeşitlilik

Paslanmaz çelik ile neredeyse her türlü yemek pişirebilirsiniz ancak yine de alışverişinizi yaparken ihtiyacınıza uygun tencere ve tava seçimi yapmak önemlidir. Genelde büyük miktarlarda yemek yapıyorsanız, küçük bir tencere işinizi görmeyecektir. Neyse ki paslanmaz çelik tencerelere gelince çok çeşitli boyutlarda ürün bulmak kolay.

  1. Sağlık

Paslanmaz çelik, birkaç malzeme ile beraber piyasadaki en sağlıklı malzemelerden biridir. Alüminyum gibi asidik gıdalarla reaksiyon vermez ya da bakır gibi toksik etki yaratmaz.

Paslanmaz Çelik Tencere ve Tava alırken Hangi Özelliklere Dikkat Etmelisiniz?

Paslanmaz çeliğin, tencere ve tavalar için neden iyi bir malzeme olduğundan bahsettik. Peki piyasadaki paslanmaz çelik tencere ve tavalar arasından nasıl seçim yapmalısınız? Seçiminizi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

  1. 18/10 CR/Nİ Etiketi

Paslanmaz çelik bir üründe gördüğünüz 18/10 etiketi, çeliğin içindeki krom ve nikel oranını ifade eder. ilk rakam krom oranıdır. Yiyecek ile temas eden çeliğin içinde en az %16 ideal olarak ise %18 oranında krom bulunmalıdır. Serenk’in Modernist serisinde olduğu gibi 18/10 etiketli ürünler aramalısınız.

  1. Kalın Kapsül Taban ve İçerisindeki Metaller

Paslanmaz çelik ısıyı, daha az sağlıklı bazı diğer malzemeler kadar iyi iletmez. Isıyı verimli ve eşit bir şekilde dağıtan bir tencere için kalın kapsül tavan tercih etmelisiniz. Paslanmaz çelik bir tencerenin tabanı için 4,5 milimetrelik bir taban aramalısınız. Serenk’in Modernist serisindeki tüm paslanmaz çelik tencerelerin tabanları 4,5 milimetre kalınlığındadır. Ayrıca bu serideki kapsül tabanların içinde, ısıyı daha verimli ileten bir malzeme olan alüminyumdan kesilmiş yüzeyler bulur. 

Paslanmaz çelik tencerelerin tabanlarının içerisinde, ısıyı daha iyi ilettikleri için bazı metallerden kesilmiş yüzeyler bulunur. Bu metaller yiyecekleriniz ile temas etmez ve ısı iletkenlikleri sayesinde tencerenizin hızlı ve eşit bir şekilde ısınmasını sağlar. Kapsül tabanların içinde bakır ya da alüminyumdan kesilmiş yüzeyler olmasına özen gösterin.

  1. Çelik ve Sabit Kulplar

Her türlü tencerede kulpların ergonomik olması, kullanım kolaylığı açısından önemlidir. Paslanmaz çelik tencerelerde, gövdeye monte edilebilmesi için kulpların da paslanmaz çelikten olmaları gerekir. Başka malzemeler gövdelere vidalandığı için zamanla gevşeme yapar ve tencerelerin ömürlerini kısaltırlar.

  1. Tencerenin Kapağı

Tencerenin kapağının iyi kapanması ısının içeride kalmasını sağlayarak, yiyeceklerinizin pişme hızını etkiler. Ayrıca tencere kapakları içbükey olursa buhar tencerenin içine düşmesini sağlar. Bu sayede yemekleriniz kendi suyunda pişer ve lezzetlerini korurlar. Yine Serenk’in Modernist serisindeki gibi cam kapaklar seçerseniz, yemeğin durumunu kapağını açmadan görebilirsiniz. Pilav gibi kapağını açmak istemediğiniz bir çok yemek için çok kullanışlı olacaktır.

  1. İhtiyacınıza Uygun Setler

Alacağınız tencerelerin, tavaların ya da herhangi başka mutfak gereçlerinin ihtiyacınıza uygun olanlarını tercih etmeye çalışın. Tencerelerinizin boyutlarını ne sıklıkta, ne miktarda pişirdiğinize göre seçin. Tek seferde, çok çeşit pişiriyorsanız, tencerelerinizi setler halinde almayı düşünebilirsiniz. Aldığınız tencerelerin boyutları birbirlerinden farklı olursa iç içe girebilirler böylelikle dolaplarınıza daha kolay sığarlar, unutmayın.

  1. İndüksiyon Taban

Neye ihtiyacınız olduğuna göre alışveriş yapmaktan bahsederken, indüksiyon tabanlı tencerelerden bahsetmeden olmaz. Eğer evinizde indüksiyonlu ocağınız varsa, mutlaka indüksiyon tabanlı bir tencere tercih etmeniz gerekir. Neyse ki Serenk Modernist serisindeki tüm tencereler indüksiyon ocak ile uyumlu. İster şimdi ister ilerde indüksiyonlu ocak kullanacak olursanız hazırlıklı olmakta fayda var.

Sağlıklı ve lezzetli yemekler hayatınızın parçası olabilsin diye yazdığımız bu yazı ile artık neden paslanmaz çelik tercih edeceğinizi de, paslanmaz çelik tencereler alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de biliyorsunuz. Umuyoruz ki daha kolay ve kendinize güvenerek alışveriş yapmanızı sağlamışızdır. 

 

Yazan: Suna Yavaş

Kaynakça

Terence Bell, https://www.thoughtco.com/steel-history-2340172
https://www.britannica.com/technology/steel/Bessemer-steel
https://thecookwareadvisor.com/buying-stainless-steel-cookware-read-this-first/
https://www.overstock.com/guides/tips-on-buying-stainless-cookware-sets
Mariette Mifflin, https://www.thespruceeats.com/encapsulated-cookware-feature-1907925#:~:text=Cookware%20that%20is%20three%2Dply,is%20to%20improve%20cooking%20performance.

 

 

Yorumunu bırak
Blog Arşivi