Filters
Ara

Sağlıklı Bir Mutfak için Tencere Tava Seçiminizi Nasıl Yapmalısınız?

Sağlıklı beslenmeyi her gün daha iyi anlıyoruz. Neleri yiyip, neleri yemememiz konusunda sık sık düşünüyoruz, ona göre market alışverişimizi yapıyoruz, belki de tariflerimizi sağlıklı olması için değiştiriyoruz. Ne yediğimizden daha fazlasına dikkat etmemiz gerektiğini ise yeni yeni öğreniyoruz; artık nasıl yediğimize de dikkat etmeliyiz. Nasıl pişirdiğimize ve neyle pişirdiğimize de özen göstermeliyiz. Etrafımızda bu kadar çok seçenek varken, iyi bir araştırma yapmadan ürün seçmek çok zor. İlk olarak mutfağınıza tava tencere seti alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.

Tencere ve Tavalarınızı Nelere Göre Seçmelisiniz?

Neyi nasıl yediğimiz, sağlığımızı etkileyen şeylerin başında geliyor. Evde yemek yapmak, vücudunuza ne girdiğini bilmek önemli bir şey. Yemeğinizi pişireceğiniz tava ve tencerelerin de toksik olmaması, sağlıklı bir öğün için şart. Sağlıklı tencere ve tava seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?

Kimyasallar

Yemeğinizi pişirdiğiniz tencere ve tavalarda bulunan kimyasallar, ne yazık ki sadece tavanızda kalmıyor, küçük dozlar halinde yemeğinize ve dolayısıyla vücudunuza geçiyor. Tencere ve tavaların malzemeleri markadan markaya değişse de, en kötü ün teflon tavalara ait. İkinci sırada ise bakır bulunuyor.

Dayanıklılık

Hem kendimizin hem gezegenimizin sağlığı için, uzun süre dayanan, iyi kalite malzemeler kullanmak önemli. En dayanıklı malzemeler arasında paslanmaz çelik ve döküm demir bulunuyor. Paslanmaz çelik ya da döküm demir tencere ve tavaları onlarca yıl  kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Kullanışlılık

Sağlığımız her ne kadar birinci sırada olsa da, kullanışlılıktan ödün verdiğimiz mutfak gereçlerini alsak bile pek kullanmıyoruz. Nadiren yemek yapıyorsanız, temizlemesi biraz da zor döküm demir tavaları tercih edebilirsiniz. Sık sık yemek yapıyorsanız, makinede yıkanabilen, hafif, paslanmaz çelik ürünler tercih edebilirsiniz. Genellikle az yağlı pişiriyorsanız ise yapışmaz özellikteki granit tava ve tencereleri tercih edebilirsiniz. Kendi ihtiyacınıza göre seçim yapmanız önemli.

Hangi tencere ve tavalardan uzak durmalısınız?

Önce, alışveriş yaparken hangi malzemelerden uzak durmanız gerektiğini konuşalım. Daha önce de bahsettiğimiz gibi en kötü üne sahip, en az güvenli kabul edilen malzeme, teflon. Mümkünse teflon tava ve tencere kullanmaktan kaçının. Özellikle 2016 ve öncesinde aldığınız teflon tavalardan kurtulmaya çalışın. 2012 öncesinde üretilen ve sonrasında 2-4 yıl hatta belki daha da uzun süre satılan tavalarda PFOA denilen ve artık insan sağlığı için oldukça zararlı kabul edilen bir malzeme bulunuyor.

İkinci sırada ise alüminyum geliyor. Özellikle domates gibi asidik gıdalar pişirirken alüminyum gıdalarınıza karışıyor. Bağırsaklar için toksik etki yaratan alüminyum, en çok alüminyum tencere ve tavalarda ya da alüminyum folyoların içinde pişirilen gıdalardan emiliyor. Ayrıca henüz kayda değer bir kanıt olmasa da, alzheimer ve alüminyum arasında bir bağlantı olabileceği düşünülüyor.

Sırada bakır var. Bakır ne yazık ki çok küçük miktarlarda bile vücudumuz için toksik olabiliyor. Bakır tavanızın kaplaması zaman içinde ya da çizilerek aşındığında, yemeğinize ve vücudunuza kayda değer miktarda bakır geçiyor. Güzel göründüğü aşikar ancak en azından içi paslanmaz çelik ile kaplanmış versiyonlarını kullanmaya özen göstermelisiniz.

En güvenli tencere tava malzemeleri nelerdir?

En güvensizlerden yani uzak durmanız gerekenlerden bahsettiğimize göre, sırada en güvenli tencere tava malzemeleri var.

Paslanmaz Çelik Tava ve Tencereler

En güvenli tava ve tencere malzemelerinin başında, belki de en popüler malzeme olan, paslanmaz çelik geliyor. Türlü türlü yemeği yapabilmenize izin veren paslanmaz çelik tavalar, iyi bakıldığında onlarca yıl dayanabiliyor. Paslanmaz çelik yüksek sıcaklıklarda kullanımda bile en sağlıklı kalan malzemeler arasında.

 

Serenk’in “Modernist” serisindeki paslanmaz çelik tencere ve tavalar 18/10 paslanmaz çelikten yapılmıştır. Nem ve korozyona karşı dayanıklılıkları çok yüksektir ve çok uzun süreler boyunca kullanılabilir. İçini görmenizi sağlayan cam kapakları ve ergonomik kulpları ile oldukça kullanışlıdırlar. En sık yemek yapanlar bile rahatlıkla kullanabilir. İhtiyacınıza göre seçebileceğiniz farklı boyutları bulunmaktadır böylece ister evlerinizde misafirlerinize ya da ailenize, ister yemek kuruluşlarında müşterilerinize en iyi deneyimi sunmak için uygun tencere ve tavaları seçebilirsiniz.

Emaye Kaplı Döküm Demir Tencere ve Tavalar

Sırada emaye kaplı döküm demir var. Emaye kaplı döküm tavalar, yapışmaz oldukları gibi normal döküm tavalardaki paslanma ve toksik olma riskini taşımıyorlar. Çizilmeye çok dayanıklı olmadıkları için emaye kaplı olmayan döküm tava ve tencereler kadar dayanıklı değiller. 

Seramik Tava ve Tencereler

Şimdi de seramik tava ve tencerelerden bahsedelim. Seramik tava ve tencerelerde kimyasallardan endişelenmenize gerek yok ayrıca çizilmeye ve yüksek sıcaklıklara karşı çok dayanıklılar. Ne yazık ki seramik tava ve tencereler düşürüldüğünde ya da çarpıldığında kırılabiliyorlar dolayısıyla en uzun ömürlü mutfak gereçlerinden değiller. Ayrıca ülkemizde çeşit azlığı sebebi ile ihtiyacınıza uygun olanı bulmakta zorlanabilirsiniz.

Granit Tava ve Tencereler

Kimyasallar konusunda endişelenmeniz gerekmeyen bir diğer malzeme ise, granit tava ve tencereler. Çizilmeye karşı çok dayanıklılar, hafifler,  yüksek sıcaklıklara iyi dayanıyorlar, estetik görünüyorlar. Diğer sağlıklı malzemelere göre üstünlüğü ise, yapışmaz özellik taşıyor olmaları. Ayrıca şu an yükselişte oldukları için çok çeşit ve tam ihtiyacınıza uygun setler bulmak mümkün.

Serenk’in PFOA içermeyen “Excellence” serisine göz atabilirsiniz. Zamanla gevşeme yapmayan kulpları ile kullanışlılığından ödün vermeyen Excellence serisi, yapışmazlık özelliği ile size az yağlı hatta yağsız tarifler yapma olanağı tanır. Makinede yıkayabildiğiniz bu hafif tencere ve tavalar ile iyi bir yemek pişirme ve yeme deneyimi yaşayacağınıza eminiz.

Sonuç

Mutfağınıza tencere ve tavalar dahil olmak üzere herhangi bir gereç seçerken, sağlıklı tercihler yapmaya çalışmalısınız ama sizin ihtiyaçlarınıza uygun olması da çok önemli. Aldığınız çok sağlıklı döküm demir tavanızı, zor temizleniyor ya da ağır diye dolaptan çıkarmayacaksanız, almanızın bir anlamı yok. Zamanınız kısıtlıysa, kolay temizlenen paslanmaz çelik tava ve tencereleri;  ya da yapışmaz özellikteki granit tava ve tencereleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca sık yemek yapıyorsanız hafif bir malzeme olan graniti tercih etmekte ve tencere ve tavalarınızı setler halinde almakta fayda olabilir.

 

Yazan: Suna Yavaş 

Kaynakça

Nathalie Mornu,

Lucija Tomljenovic, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21157018/

Ocean Robbins, Food Network CEO, https://foodrevolution.org/blog/healthy-cookware/

Kyle Steenland ve diğerleri, https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/ehp.0901827

Rita Wilkin, https://www.ecowatch.com/best-non-toxic-cookware-2655252734.html

Carrie Forest

https://wwwn.cdc.gov/TSP/ToxFAQs/ToxFAQsDetails.aspx?faqid=205&toxid=37

Yorumunu bırak
Blog Arşivi